Valpar i Europa

Här kan du läsa mer om vad som är viktigt att tänka på om du ska köpa en valp i Europa, samt information om vad som gäller för uppfödare.

Att föda upp valpar

Många ser jobbet som hunduppfödare som en ren dröm att kunna arbeta med. Förvisso är det roligt att kunna umgås med hundar hela dagarna men å andra sidan har man inte fördelen att kunna gå hem från ett kontor och lämna arbetet kvar där. Att vara valpuppfödare innebär arbete dygnet runt, under alla årets dagar, även under den tid inga valpar finns.

När man jobbar som uppfödare måste man se till att hundarna alltid har det bra och att man avlar på

rätt individer. En uppfödare som avlar på sjuka eller inavlade djur kommer inte att kunna sälja sina valpar och dessutom kan denne bli anmäld och till och med få sitta i fängelse för detta.

När en tik väl blivit dräktig är det dags att börja ta hand om henne och de väntande valparna lite extra. Tiken måste få extra bra foder som gör att hon orkar behålla valparna och för att de ska ha det så bra som möjligt i magen. Det är också bra att göra en vrå där tiken kan få lugn och ro. Om andra hundar finns i hemmet är det extra viktigt att det finns en plats dit den dräktiga tiken kan gå undan och få vara ifred.

Det är också viktigt att se till att de nyfödda valparna får lugn och ro. Det är först efter någon vecka man bör vänja dem vid ljud som dammsugare med mera. Man bör absolut inte låta eventuella valpköpare komma och titta på valparna innan de är någon månad gammal. Om massor av människor håller på med valparna kan tiken bli orolig och börja dra sig undan. Eftersom valparna är mycket infektionskänsliga och ännu inte fått sin första vaccination är det också lätt att de smittas av allvarliga och ibland dödliga sjukdomar om många människor håller på med dem.

Att köpa valp

Det är sällan helt enkelt att kunna köpa en valp. För det första måste man veta vilken ras man vill ha och dessutom måste man finna en bra uppfödare som föder upp just den rasen man är ute efter. I Europa finns det flera olika vanliga hundraser att välja på och bland dessa finns det också många olika uppfödare. Om man däremot vill ha en mer ovanlig hundras är det inte fullt lika lätt att kunna finna en uppfödare i närheten av där man bor. Det kan till och med vara som så att man får åka utomlands för att finna den hund man är intresserad av om man är ute efter raser så som Cao fila de Sao Miguel där det inte finns några registrerade uppfödare i Sverige.

När man ska köpa en valp är det viktigt att man ser till att kontrollera både uppfödaren och valpen noga. Valpen måste för det första vara tillräckligt gammal för att man ska få ta hem den. Man bör inte köpa en valp om man inte får chans att möta valpens föräldrar. En hund ärver sitt sinnelag och genom att träffa föräldrarna kan man se hur hunden kan tänkas fungera som vuxen. Man bör också kontrollera att hunden är avmaskad, veterinärundersökt och vaccinerad. Detta är särskilt viktigt om man köper sin valp utomlands. Då måste dessutom hunden ha extra vaccinationer så att valpen slipper sitta en lång tid i karantän.

När man köper en valp måste man också se till att man har rätt saker hemma för att ge valpen ett bra mottagande. Ofta får man med lite mat hunden är van vid, någon leksak samt en filt från uppfödaren. När man köper en valp i Europa är den ofta van vid det svenska klimatet men det är viktigt att tänka på att valpen kan vara van vid annat foder än det svenska och den kan bli riktigt orolig i magen den första tiden. Om man inte är ute efter en specifik ras så kan man alltid välja att adoptera en hemlös hund istället. Det blir då oftast en blandras men så länge man hittar en hund som man gillar så spelar inte rasen någon roll.