Svenska hunduppfödare

Det finns många svenska hunduppfödare i vårt land och det gäller att hitta en som du kan lita på och känna dig trygg med. Med tips och råd från Svenska Kennelklubbens hemsida hittar du bra tips och råd för att kunna skaffa en nya familjemedlem.

Välja uppfödare

När du väl har bestämt dig för vilken hundras du vill ha och att det ska vara en valp. Då är det dags att välja en lämplig hunduppfödare för just den rasen du vill ha. Hos Svenska Kennelklubben, SKK, kan du hitta över 14 000 olika uppfödare och dessa uppfyller de krav som SKK har på uppfödare. Därför kan du känna dig trygg och säker om du väljer någon av dessa.

Med omsorg

Även om du väljer en SKK uppfödare bör du ändå tänka på att välja en hunduppfödare noga och med omsorg. Dels för att får du ska kunna få en bra relation med uppfödare, eftersom det betyder mycket för dig och din valp. Men också att uppfödare kommer finnas där som ett stöd när du har frågor rörande allt från utrustning och hundmaten, till hundvalpen beteende och uppfostran. För olika raser har olika egenskaper och då är uppfödarens erfarenhet guld värt.

Hitta uppfödare

Ett smart och säkert sätt är att gå in på SKK:s webbsida och gå in under fliken ”Köpa hund” och där kan du söka svenska uppfödare under vilken hundras du har valt. Därefter klickar du på uppfödare och sedan dyker det upp ett flertal uppfödare, med uppgifter så som:

  • Namn
  • Webbplats
  • ort
  • Län

Vilket gör det lättare för dig att hitta en uppfödare nära dig och gör att du kan kontakta och eventuellt besöka hunduppfödaren.

Garantier

Även om du köper en hund via en av de svenska uppfödarna som finns i Sverige så finns det absolut inga garantier att din valp kommer att växa upp till en glad, sund och frisk hund. Eftersom det finns så många faktorer som styr valpens uppväxt. Men växer valpen hos en köpare som är vetgirig och villig att lära sig, samt med en uppfödare som är kunnig och engagerad. Så kommer valpen har de bästa möjliga förutsättningar för att bli en fin och glad familjemedlem.

Svenska Kennelklubben – SKK

Den Svenska Kennelklubben är riksorganisationen för landets hundägare och uppfödare. Ända sedan klubben grundades på 1880-talet har hundmänniskor anslutit sig och engagerat sig i de frågor man driver än idag. Bland de frågor som SKK driver särskilt intensivt bör nämnas arbetet för en hundavel som ger friska och rastypiska hundar samt att utbilda allmänheten om hundar och hundägande. Det sistnämnda gör man exempelvis genom att på lokala klubbar anordna kurser för nya valpägare.

När man pratar om SKK är det också oundvikligt att nämna dess grundare: Adolf Patrik Hamilton. Han var under hela sitt liv en hängiven hundägare och jägare. Den hundras som ibland kallas för Sveriges nationalras, Hamiltonstövaren, har fått sitt namn efter honom. Inom SKK delar man också ut ett pris till hans ära och minne, och detta pris tilldelas under högtidliga former någon som gjort särskilt viktiga insatser för svenskt avelsarbete.

Anslutna uppfödare som lever upp till de krav som SKK ställer på avel och ansvarar för god hundhållning får rätten att registrera sina valpar i organisationen. Det innebär att uppfödaren i sin tur kan sälja sina valpar tillsammans med ett intyg på att de kommer från bra avelslinjer. Dessutom ordnar SKK en stamtavla till varje valp som en köparen vill ha. På så sätt kan man spåra sin hunds anfäder några generationer tillbaka i tiden, vilket kan vara praktiskt i frågor om genetiska sjukdomar exempelvis. Stamtavlan visar också vilka meriter och utmärkelser som “familjeträdets” medlemmar har belönats med.

Hundsport är en stor del av verksamheten i SKK, och i detta begrepp ingår allt ifrån utställningar, lydnadsprov och agilitytävlingar till jaktprov och så kallade prov av dådkraft. Det mest välkända och prestigefyllda evenemanget man anordnar är den internationella hundutställningen på Älvsjömässan i Stockholm varje år. Det är en tävling dit hundar och deras ägare kommer tillsammans med domare från hela världen för att tävla om att bli “Best in Show”.