Caucasian Ovcharka är namnet på en mycket ovanlig hundras som härstammar från Kaukasusbergen i Ryssland. Rasen har även en annan stavning på sitt namn och kan synas som Kavkazskaja ovtjarka vilket alltså är samma ras.

Denna ryska hundras är en arbetande herdehund och har avlats för att vakta både hem och boskap. I Sverige ingår rasen i rasgrupp 2 tillsammans med andra herdehundar och rasen har varit känd i Sverige sedan år 1994. Men trots sina många år här i landet så är rasen fortfarande väldigt sällsynt och på Svenska Kennelklubben kan man bara återfinna en enda registrerad och godkänd uppfödare för rasen.

Egenskaper för en Caucasian Ovcharka är typiska egenskaper för herdehundar, de ska ha stort mod och en hög försvarslust. De ska ha ett fokus och uthållighet tillsammans med rejäl styrka. Detta är egenskaper som är grundläggande för de arbetsuppgifter som rasen har avlats för. Rasen ska vara självständig men med flockkänsla och de kräver ofta tydlig hierarki för att finna ett lugn. Tendenser finns för att individer är aggressiva, särskilt om man inte kan tillgodose dess behov. Det är ingen ras som lämpar sig för lägenhet och stadsliv.

Vidare så är det ofta utseendet som utmärker en Caucasian Ovcharka. Eller snarare storleken på hundarna. Rasstandarden talar om att hanarna inom rasen ska ha en mankhöjd på minst 65 centimeter och tikarna ska ligga strax under på minst 62 centimeter. Vikten varierar mellan 45-85 kilo vilket visar på att det är stora och rejäla hundar som återfinns inom rasen.

De kan dessutom ha en rejäl pälssättning vilket förstärker det stora intrycket. Pälsen finns både som korthårig, mellanhårig och långhårig.

Rasen bjuder på starka individer och lämpar sig inte till förstagångshundägaren, även om rasen ofta kan locka sådana människor då de är unika i sitt slag med sin storlek.