Namnet är en riktig tungviktare och kan verka som rena grekiskan, men Cao fila de Sao Miguel är namnet på en portugisisk vallhund som har sitt ursprung på ön Sao Miguel, vilket också är den enda plats där det finns en population av någorlunda storlek. Sao Miguel är en del av ögruppen Azorerna, och även om de är en del av Portugal så ligger de långt ute i Atlanten. I likhet med många andra djurarter på isolerade öar så har denna ras blivit endemisk just där.

På det portugisiska fastlandet är den ovanlig även om den förekommer, men utanför landets gränser är den extremt sällsynt. I Sverige rapporterar SKK att det finns ett exemplar av rasen. Med andra ord så är den så ovanlig här som den kan bli och läget ser ungefär likadant ut i resten av Europa.

I och med att det bara finns ett exemplar av hunden i landet samtidigt som den är officiellt godkänd av SKK så är framgångar i utställningssammanhang garanterade. Om den enda deltagande hunden i en viss ras inte diskvalificeras på grund av aggressivt beteende så blir den automatiskt utsedd till BIR (Bäst i rasen). Att en Cao fila de Sao Miguel skulle uppvisa aggressiva tendenser är dessutom osannolikt – tvärtom beskrivs den ofta som väldigt vänlig och uppmärksam.

Något annat som är tydligt utmärkande för rasen är att det inte verkar finnas några genetiska sjukdomar. Det är en exceptionellt frisk hundras över lag och det är inte ovanligt att de blir över 15 år gamla (att jämföra med storleksmässigt lika men mer populära raser där snittåldern är flera år lägre). Detta illustrerar på sätt och vis baksidan med hundavel, eller rättare sagt vad som kan ske om avelsarbetet inte sköts på rätt sätt.

Cao fila de Sao Miguel har traditionellt använts som vallhund men är egentligen en typ av mastiff, vilket är ännu en ovanlig detalj när det gäller denna doldis i hundvärlden.